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 AWS D17.1:2001, Specification for Fusion Welding for Aerospace Applications, is prepared by the AWS Welding in the Aircraft and 
Aerospace Industry Committee. Because AWS D17.1:2001 is written in the form of a specification, it cannot present background material or 
discuss the committee’s intent. 
 Since the publication of the first edition of  AWS D17.1:2001, the nature of inquiries directed to the American Welding Society and the 
Aircraft and Aerospace Committee has indicated that there are some requirements in AWS D17.1:2001 that are either difficult to understand or 
not sufficiently specific, and other that appear to be overly conservative. 
 It should be recognized that the fundamental premise of AWS D17.1:2001 is to provide general stipulations applicable to any situation and 
to leave sufficient latitude for the exercise of engineering judgment. Another point to be recognized is that AWS D17.1:2001 represents the 
collective experience of the committee; and, while some provisions may seem overly conservative, they have been based on sound engineering 
practice. 
 

 

 
 

AWS D17.1 Interpretation 
 
 

Subject: Inspection and Examination Requirements 
Code Edition: D17.1:2001 
Code Provision: Paragraph 4.3.8.1 
AWS Log: D17.1-01-I01 

 
 

Inquiry:  Paragraph 4.3.8.1 states that test welds for welder qualification shall be 
inspected to Class A requirements. The paragraph further defines the inspection 
methods (i.e. visual and X-ray for groove welds with alternative methods of 
bend testing and metallographic for fillet welds). The suggested record from 
Figure 4.1 also only defines visual, radiographic and metallographic in the test 
results section.  

 
Neither paragraph 4.3.8.1 nor Figure 4.1 define that Penetrant Testing (PT) or 
Magnetic Particle Inspection (MPI) are required. 
 
Class A inspection is however required. In paragraph 6.4 which defines the 
inspection criteria, PT / MPI are mandated for Class A welds. 
 
For Welder Qualification Tests, is PT for non-ferrous or MPI for ferro-magentic 
materials required to be performed? 

 
Response: Requirements in paragraph 4.3.8.1 specify both the methods of inspection and 

acceptance criteria of Class A welds shall be performed for welder and welding 
operator qualification.  Figure 4.1 contains suggested content and format which 
is provided as an example only.   

 
 


